Építse meg ön is ökoházát!

Hogy miért érdemes ÖKOHÁZat építeni?

Nos, kezdjük talán az elején.

Milyen szempontokat vesz figyelembe az ember ha otthon teremtésre szánja el magát?

A leendő otthon legyen biztonságos, időtálló, korszerű, és energiatakarékos, ugyanakkor megfizethető legyen.

Általában az utóbbi szempont ami leginkább dominálni szokott az építkezések során és ha már ezt vesszük alapul, akkor ez a tény az előző szempontok rovására fog menni. Pedig ez a szemlélet hosszútávon nem kifizetődő.

Gondoljunk csak bele építkezni szeretnénk, elsőként elkezdjük begyűjteni az árajánlatokat majd elemezzük őket és a következő megállapításra jutunk.

Tegyük fel begyűjtöttünk árajánlatokat három cégtől, az egyik tégla épületre számolt, ami négyzetméterre osztva körülbelül kijön bruttó160000,- Ft. /m2 árból, a másik egy minősített könnyűszerkezetes épületre adott ajánlatot amelynek m2 ára kb. bruttó 145 000,- Ft. A harmadik egy minősítés nélküli, valami házilag összeácsolt szerkezettel készülő épületre adott ajánlatot ami bruttó 120000,- Ft./m2 áron kínál. Mindegyik hagyományos gépészettel gázfűtéssel készül.

 

Nézzük az első ajánlatot a vállalkozó megépíti jó minőségű téglából a házat beépít egy korszerű gázkazánt olcsó de nem feltétlenül rossz minőségű nyílászárókat, és elkészül vele jó esetben 4-5 hónap alatt közben persze az épület körüli udvar tönkremegy újra kell csinálni esetleg kicserélni a földet mert az építkezés során annyi szennyeződés, törmelék került bele amit csak cserével lehet eltüntetni. Persze ez nem volt bekalkulálva az eredeti ajánlatba. Öt hónap múlva beköltözünk új családi házunkba, de ekkor még az épületünk nagyon nyers tele van vízzel ami köztudottan a falak hőszigetelési értékét jelentősen rontja. Várható a hidegebb sarkokban a penész megjelenése és ha nem szellőztetjük rendszeresen az épületet a vizes dohos szag meg fog jelenni, amit később nagyon nehéz eltüntetni. Majd  az első években a folyamatosan megjelenő repedések eltüntetésével leszünk elfoglalva. Mivel az épületünk a nagy beépített tömege miatt folyamatosan mozog.

Amikor elkezdjük lakni az épületet akkortól fizetnünk kell a rezsiköltségeket is víz, csatorna, gáz, villany, ami egy átlagos 120 m2-es családi ház esetében éves szintre bontva átlag 25-30 ezer Ft,- havonta ami egy évben 300-360 ezer Ft. Otthonunkban a télen hideget sugárzó falak miatt nem lesz jó a közérzetünk, nyáron viszont a felmelegedő falak miatt nem alszunk jól, ill. iszonyú energiákat fektetünk a fűtésbe és hűtésbe.

Nézzük a második alternatívát. Ezzel valamelyest jobb a helyzet. A vállalkozó elvállalja a kivitelezést, három hónap alatt kulcsrakészre építi a házunkat kiváló minőségű minősített anyagok felhasználásával. A kivitelezés pontos, minőségi problémáktól mentes, gyors és tiszta.

A falak hőszigetelő képessége 2- 2,5 szer jobb mint a téglaépületeké, ezáltal jelentős energia megtakarítást eredményez. Télen nem sugároznak hideget a falak és egy közel állandó páratartalmat biztosítanak a gipszkarton páraszabályozási tulajdonságainak köszönhetően.

Na persze ettől függetlenül ezeket az épületeket is szellőztetni kell mivel a jó szigetelésnek köszönhetően a felhalmozott pára nem tud kijutni másképp. Az épületünk a könnyűszerkezetnek köszönhetően nem terheli olyan mértékben a talajt mint tégla társa és ezért a szerkezet mozgása elhanyagolható. Egy jól kivitelezett épületen még évek múltán sem jelennek meg repedések. A rezsi költségek ezeknél az épületeknél már jelentősen kisebbek 15-20- ezer Ft. Havonta, ami már jelentős megtakarításnak számít.

A harmadik esetben általában a vállalkozó egy kis cég vagy magánvállalkozó, aki nem törődve az anyagok minőségével, a legolcsóbb anyagokat építi be a szerkezetbe ezzel jelentősen csökkentve az épület élettartamát. Pl.: a faanyagot megveszi az első kereskedésben ahol a legolcsóbban hozzájut persze előtte nap még fütyölt rajta a rigó, úgymond nedves a fa ez a későbbiek során ki fog száradni de ekkor már méretre van szabva, be van építve. Amikor a nyers fa veszít nedvességéből elkezd zsugorodni, vetemedni ezáltal a falszerkezet elvetemedik, hullámos lesz a síkja, repedezik. A beépített szigetelés minősége ha nem megfelelő, és a párazárás nincs tökéletesen megoldva akkor a szigetelésünk a falba a belső térből kifelé igyekvő pára  hatására elkezd vízzel telítődni és a súlynövekedés miatt összeesni. Ez azt fogja eredményezni, hogy a falak hőszigetelése romlik, megnő a fűtési igény és a hőhidaknak köszönhetően párakicsapódás jelentkezik. Egyúttal megjelenik a falakba és belső burkolatán a penész. A nyílászárók ezeknél az épületeknél általában olcsó, silány minőségűek melyeket a nap néhány éven belül elkezd roncsolni ezáltal eredeti színük megváltozik elszíneződnek, elvetemednek.

A rezsi költségük hasonló a jobb minőségű társaikéhoz amíg a hőszigetelésük ellátja feladatát. A megrendelő a garanciális javításokat nem tudja érvényesíteni mert azóta a kivitelező cége megszűnt, nem található meg, nem elérhető és ekkor jönnek a véget nem érő pereskedések ami persze ismételten csak a megrendelő pénztárcáját terhelik

Ezek után azt hiszem nyugodtan levonhatjuk a tanulságot, hogy „olcsó húsnak híg a leve”.

Most érkeztünk el ahhoz a kérdéshez mit nyújthat nekünk egy ÖKO-HÁZ?

Az ÖKO-HÁZAK szerkezeti felépítése alapjaiban egy minősítéssel rendelkező épületszerkezet tovább fejlesztett változata, magasabb hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, a beépítésre kerülő anyagok mindegyike kiváló minőségű minősítéssel rendelkező anyag.

A tervezésükkor fokozott figyelmet fordítunk a helyi adottságok által biztosított előnyökre.

Az ÖKO-HÁZakban olyan épületgépészeti megoldásokat alkalmazunk ami a benne élők életkörülményeit jelentősen javítják. Gondolok itt a rezsi költségek minimálisra csökkentésére, a komfort érzet maximálisra növelésére és persze az időtállóságra.

Az ÖKO HÁZakat mindenki részére egyedileg tervezzük meg figyelembe véve a telek fekvését, környezetét és az építési lehetőségeket, ezáltal nem lehet általánosítani, hogy mennyibe kerül egy ÖKO-HÁZ. A bekerülési költsége attól is függ hogy a tisztelt megrendelő milyen mértékben szeretné önellátóvá tenni otthonát.

A megrendelő igényeinek megfelelően a használati melegvíz napenergiával történő előállításától kezdve a teljesen önellátó épületek megépítéséig melyekbe sem gázt sem vizet sem villanyt nem kell bevezetni, sőt az esetleges energia termeléssel extra bevételhez juttathatja tulajdonosát. Tehát sok féle alternatíva létezik nem lehet álltalánosítani de egy biztos nagy megkönnyebbülés  egy olyan otthont fenntartani amire nem kell havonta 10-20 vagy akár 30 ezer forintos rezsiköltséget fizetni.

Nyilván ezzel az építési móddal otthonunk bekerülési költsége magasabb lesz és itt sokan azt mondanák, hogy nincs annyi pénzük vagy nem akarnak ennyit költeni rá.

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést.

Tegyük fel építünk egy hagyományos technológiával épülő épületet gáz fűtés és használati melegvíz előállítás, belekerül egy átlagos 120 m2 családi ház kivitelezése kb.19 millióba és havonta fizetünk 20-30 ezer Ft. rezsit. Ezzel szemben építünk egy ÖKO-HÁZat melynek bekerülési költsége az előző példához képest kb 10%-al többe kerül és csak minimális vagy semmilyen rezsiköltséget nem kell fizetnünk.

Általában az építkezések nagy részéhez hitelt vesznek igénybe az építetők segítségül. Az első példánál a hitel törlesztő részletét pluszba még megterheli a ház rezsi költsége is. A második példánál igaz hogy több hitelt kellet felvenni és ennek magasabb a törlesztő részlete de emellett nincs rezsiköltségünk és míg az első példába a hitel lejárta után ami mondjuk 15 év a tulajdonos még mindig fizeti a rezsi költségeket, (és itt kell megjegyezni, hogy az energiahordozók mennyiségének csökkenésével az áruk is nagy mértékben meg fog emelkedni) Az első példa a jelenlegi energia árakkal lett számolva, ebből következtetni lehet hogy ennek a háznak a lakóját jelentősen terhelni fogják a fenntartási költségek. Ezzel szemben a második példában szereplő tulajdonosnak nem kell aggódnia az emelkedő energia áraktól, és a hitel lejárta után nem lesz miért aggódnia, mivel az ő háza nem használ olyan energia forrást amiért fizetnie kellene (hacsak a napfényt meg nem adóztatják )

Összefoglalva mindkét tulajdonos kb. ugyanannyit fizetett ki havonta kihangsúlyozom, hogy a jelenlegi árakkal számolva, mégis amíg az első ház tulajdonosa állandó idegfeszültségben él a folyamatos energia ár emelések miatt, addig a második ház tulajdonosa teljes nyugalomban élvezi az otthona melegét.

http://www.okohazak.com

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.