Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Rendhagyó módon a konferencia élőben is követhető lesz a világhálón. A Klíma Klub kezdeményezésére iskolai közösségi vetítések formájában a fiatalok tanórákon, szünetben virtuálisan is bekapcsolódhatnak a páratlan szakértőket felsorakoztató rendezvénybe.

„A zöldebb világ megteremtése a ma élő generációk feladata és felelőssége” – szögezte le előadásában Stavros Dimas, az Európai Unió korábbi környezetvédelmi biztosa az Első Magyarországi Klímacsúcson tavaly februárban. Ha hozzátesszük, hogy nem a görög politikus volt az egyetlen EU-biztos az eseményen, akkor impozáns rendezvény sziluettje rajzolódik ki előttünk. A Klíma Klub, a konferencia szervezője alig néhány héttel a fővárosi találkozó előtt alakult meg, ugyanakkor a klímacsúcs előkészületei már korábban megkezdődtek, így sikerült Budapestre csábítani a szakterület kiváló gondolkodóit.

A fentiek ismeretében talán nem meglepő: a szervezet – önmeghatározása szerint – legfőbb céljának az egész Földet fenyegető éghajlatváltozás lefékezését és káros hatásainak megelőzését tekinti. Ennek jegyében monumentálisnak tetsző feladatot vállalt magára, amennyiben hidat kíván építeni a gazdasági és politikai élet szereplői, a tudomány képviselői, a civil szervezetek, a lakosság, valamint a média reprezentánsai között a nemes cél elérése érdekében. Ennek a munkának a leginkább a média érdeklődésének homlokterében álló fejezete minden évben a konferencia megszervezése. A II. Magyarországi Klímacsúcsot február 19-én rendezik meg Budapesten.
A nyitóbeszédét Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke tartja; az előadók névsora pazarul fest: a sor Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől Greg Dorey brit nagykövetig, Herczog Edit EP-képviselőtől, Diana Ürge-Vorsatz klímakutatóig ér. Emellett részt vesz a rendezvényen Bencsik János és Dr. Fodor Gábor országgyűlési képviselő, Dr. Kerekes Sándor a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, Dr. László Ervin a Budapest Klub Alapítvány elnöke, elismert filozófus is.

Továbbá szerepel a meghívottak listáján Sanjeev Kumar az E3G Third Generation Environmentalism-től és Alexander Buck IUFRO-tól (International Union of Forest Research Organizations). A konferencián előadást tart továbbá Valaska József is, aki a Mátrai Erőmű éghajlatvédelmi stratégiájáról számol be. A nevezetteken kívül a politikai, a tudományos, továbbá a gazdasági élet számos szereplője vesz részt tevékenyen a csúcson.

A Klíma Klub tevékenységének egyik legfigyelemreméltóbb missziója, hogy a fiatalokat, a „jövő generációit” olyan környezettudatos életmódra nevelje, amely segít megóvni a golyóbis természeti javait, s a bolygó lakóinak lehetőséget teremt a teljes életre a következő korszakokban is. Ennek szellemében, amolyan forradalmi újításként, a II. Magyarországi Klímacsúcs élőben követhető az internetes közvetítés révén. Sőt, a szervezők az előadók legfontosabb gondolatait azonnal a világhálóra küldik a Twitteren.

Varga Dávid, a szervezet titkára felhívja a figyelmet arra: „El szeretnénk érni, hogy a diákok legalább egy tanóra vagy egy délutáni foglalkozás keretében figyelemmel kövessék a konferenciát minden oktatási intézményben, így az üzenet célba érjen.” A szakember emlékeztet arra, hogy a Klíma Klub már korábban létrehozta az Országos Diáktanácsot, amely a környezettudatos iskolások képviselőinek rendszeres fóruma.

Merthogy a Klíma Klub munkássága közel sem merül ki a rendkívüli jelentőségű konferencia megszervezésében. A szervezet aktivistái klímaerdőket telepítettek az elmúlt évben Abádszalókon, Győrsövényházán, valamint Meggyeskovácsiban is. A klub az idén workshopot rendezett Szentendrén, amely lehetőséget adott arra, hogy a jelentősebb széndioxidkibocsátó-vállalatok vezetői a szakemberekkel közösen értékeljék a törvényhozás előtt fekvő éghajlatvédelmi kerettörvény várható következményeit. Árulkodó adat, hogy a mozgalom már két hónap után 10 000 regisztrált tagot tudhatott magáénak, s működése során közel kétmillió embert ért el különböző programjai és kiadványai révén.

A munka pedig nem állhat meg. A februári csúcs megmászása idején minden bizonnyal a korábbiaknál is jelentősebb médiafigyelem övezi majd a szervezet tevékenységét. Ennek nyomán a Klíma Klub mindent megtesz majd azért, hogy az egyik legfőbb üzenet végre mindenkihez eljusson; azaz: „Ez neked is fontos!” Mindenkinek fontos.

2010. február 10.
http://erdely.ma

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.

Tiltakozás az atomerőmű ellen

Több mint 13 ezer személy írta alá azt a tiltakozó levelet, melyet a Greenpeace civilszervezet kezdeményezett a Romániában építendő atomerőmű ellen.