Klímaerdő telepítése - pályázati kiírás püspökségek részére

A PÁLYÁZÓK KÖRE

A támogatás elnyerésére az a pályázó vagy pályázók konzorciuma jogosult, amely (illetve mely konzorcium tagjai):
- Románia területén működő püspökségek, vagy püspökségek és egyházközségek konzorciuma;
- rendelkezik a megfelelő infrastrukturális (saját földtulajdon) háttérrel a pályázati projekt megvalósításához (konzorcium esetén minden tagra érvényes);
- alkalmas a változó körülményekhez történő dinamikus alkalmazkodásra, beleértve az erdő telepítése projekt bővítésével, a folyamatok szükséges változtatásával, újra tervezésével, illetve újraszervezésével kapcsolatos feladatok ellátását is (konzorcium esetén minden tagra érvényes);
- legalább egy munkaviszonyban álló munkatárs rendelkezik felsőfokú erdészeti végzettséggel, minimum két év releváns szakmai gyakorlattal, valamint a magyar és a célország nyelvének anyanyelvi szintű ismeretével (konzorcium esetén legalább egy tagra érvényes);
- Alvállalkozó bevonása esetén az utobbi 2 pontot az alvállalkozó is teljesítheti. Ebben az esetben a pályázati dokumentáció részeként a pályázónak mellékelnie kell az alvállalkozó cégbemutatását, kiemelve az alvállalkozónak a „klímaerdő telepítéséhez” kapcsolódó referenciáit.
- büntetőjogi felelőssége teljes tudatában hitelesen igazolja az elmúlt három évben az általa menedzselt, egyéb projektekre elnyert támogatásokat (amelyek összértéke a jelen pályázatban elnyerhető támogatással együtt sem érheti el az elmúlt 3 évet figyelembe véve a 7.500 EUR összeget) (konzorcium esetén minden tagra érvényes);

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK KÖRE


Romániában, elsősorban Erdélyben klímaerdő telepítése – ezáltal is elősegítve az egyházi tulajdonban lévő, jelenleg műveletlen földek ökológiailag hasznosulását.

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK KÖRE

A „klímaerdők telepítése” keretében a pályázó az alábbi fázisokhoz kérhet támogatást:
1. FÁZIS: Tervdokumentációk elkészítése, engedélyek beszerzése
A közvetlenül a megvalósításhoz rendelhető megvalósítási tervnek az alábbiakat kell tartalmaznia:
- egy felsőfokú végzettséggel rendelkező erdész hosszú távú alkalmazásának terve;
- erdőtelepítési (ökológiai restaurációs) terv;
- erdőkezelési terv;
- szén-dioxid megkötési és monitorozási terv;
- az erdőtelepítést jóváhagyó hatósági engedély(ek).

Az erdőtelepítés jelen fázisára igényelhető támogatás összege hektáronként nem haladhatja meg az 50.000 HUF összeget (az ezen túlmenő vonatkozó összegeket a pályázónak kell biztosítania, és ezen költségekre tételesen a pályázati dokumentációjában is ki kell térnie).

2. FÁZIS: Telepítéssel kapcsolatos egyéb feladatok megvalósítása
A beruházás keretében az alábbi költségek számolhatók el:
- az új erdők telepítési munkái, ide értve a talaj előkészítést, az erdősítést / szaporító anyag beszerzését, valamint az erdőgondozást és a pótlást,
- az erdőállományok telepítését és védelmét szolgáló műszaki berendezések beszerzése  vagy felújítása;
- szakemberek alkalmazása;
- szén-dioxid monitorozás.
Az erdőtelepítés jelen fázisára igényelhető támogatás összege hektáronként nem haladhatja meg az 1.400.000 HUF összeget (az ezen túlmenő vonatkozó összegeket a pályázónak kell biztosítania, és ezen költségekre tételesen a pályázati dokumentációjában is ki kell térnie).
Tanácsadás
A megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez, a telepítése projekt megvalósításához kapcsolódó tanácsadás költségei.
A tanácsadás összes költsége nem haladhatja meg a megküldött pályázat tárgyát képező projekt összes elszámolható költségének 5%-át.
Képzés, betanítás
A fejlesztésekhez kapcsolódó betanítás költségei.
A képzés, betanítás összes költsége nem haladhatja meg a megküldött pályázat tárgyát képező projekt összes elszámolható költségének 10%-át.
Egyéb elszámolható költségek
• Bér- és járulékköltségek;
• működési költségek (rezsi).

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE ÉS FORMÁJA
- maximum 2.000.000 HUF

FENNTARTÁSI KÖTELEZETTSÉG
A pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott projektet annak teljes végső (fizikai és pénzügyi) befejezését követően:
• (az 1. fázis megvalósulása esetén) 1 éven belül megkezdi a „klímaerdő telepítés” második fázisát;
• (2. fázis megvalósulása esetén) a beszerzett gépeket, eszközöket 3 évig nem idegeníti el nem terhelheti meg, nem adhatja bérbe, továbbá a klímaerdőt 5 évig az adott régióban fenntartja és gondozza, ápolja.

LEADÁSI HATÁRIDŐ
• 2009.  február 19. (péntek) a VFK-hoz
• 2009. március 1. (hétfő) a Corvinus Támogatásközvetítő Zrt.-hez

A teljes kiírás megtalálható a 'Letöltések' menüpontban "klima kiiras" néven

www.corvinus.hu

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.