Korszerűsítés

Felújítás és energiahatékonyság

 

Ha otthonában felújításba, vagy átalakításba kezd célszerű az energiahatékonysági szempontokat első helyre venni - így akár a munkálatok teljes költsége megtérülhet rövid időn belül.

 

Az ám: kazán

 

A fűtési rendszer lelke, a kazán kiválasztásakor az első kérdés, hogy mekkora teljesítményre lesz szükségünk. Felesleges túlbiztosítani a fűtést! Csak akkora teljesítményű kazánt vásároljunk, ami éppen fedezi lakásunk hőigényét. A kazán legfontosabb jellemzője a hatásfoka. Tudta, hogy ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést választ, annyival kevesebbet kell majd fűtésre fordítania? Ha például 85 százalék hatásfokú kazán helyett 95 százalékosat választunk, 10 százalék energiát spórolhatunk. A gázkazánok között a csúcsot ma a kondenzációs technológia jelenti. Ez a típus az égéskor keletkező vízgőz energiáját is kinyeri, így sokkal jobb hatásfokot képes elérni, mint a hagyományos kazánok.

 

Fontos, hogy a kazán minél közelebb legyen ahhoz a helyhez, ahol a legtöbb melegvizet használjuk, azaz praktikusan a fürdőhöz. Így a melegvíz nem utazik hosszú métereket a csőben, a hőveszteség minimális lesz.

 

Meleg helyzet

 

Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek (például a padlófűtés vagy a falfűtés) lényege, hogy viszonylag alacsony hőmérsékletű víz kering bennük, a radiátorhoz képest pedig jóval nagyobb felületen adják át a lakásnak a meleget. Minél alacsonyabb a víz hőmérséklete, annál kisebb a kazánban és a szállításkor keletkező hőveszteség.

Ha a csöveket a falban vezetjük el, akkor mindenképpen szigeteljük őket!

Fontos a melegvizet keringtető szivattyú hatékonysága is, mert fűtési szezonban majdnem folyamatosan üzemel, így jelentősen megnövelheti az áramszámlánkat.

Ha kéményünk nem szelel elég jól, vagy éppen túlságosan huzatos, az akár 5-10 százalékkal is rontja a fűtés hatékonyságát. Ennél is fontosabb, hogy a rosszul megtervezett kémény vagy a szabálytalanul bekötött tüzelőberendezés veszélyes!

Válasszunk olyan megbízható szobatermosztátot, amivel a felesleges túlfűtést, illetve a lakás kihűlése elkerülhető. Tegyük a termosztátot abba a helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk!

http://www.egymozdulat.hu

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.