Határozott intézkedések várhatók a környezetszennyezők ellen

Az uniós programok felgyorsítását tűzte ki elsődleges céljául Borbély László környe- zetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási miniszter. Borbély elmondta: minél előbb szeretné beindítani azokat a környezetvé- delmi programokat. Konkrétan a napelemek, szélturbinák beszerzését, felszerelését támogató, korábban beindított, de abbama- radt program életbe léptetését szorgalmaz- ná.

A múlt év végén mind kevesebb – környezetszennyezés csökkentésére irányuló – európai uniós pályázatot írtak és nyertek meg. A miniszter szerint a pályázati eljárásokat kellene felgyorsítani, hiszen a környezetvédelmi alap mellett ez is komoly pénzforrást jelenthet bizonyos környezetvédelmi beruházások, tervek megvalósítására. Borbély László támogatja az alternatív közlekedési eszközök használatát, így kerékpársávok kiépítésére is lehetőséget teremt majd a minisztérium.

Január elsejétől bővítették a roncsautóprogramot. A napokban nyomtatják azokat az értékjegyeket, amelyeket a használt járműveket értékesítőknek kézbesítenek. Remélhetőleg ezeket februárig már eljuttatják a hulladékgyűjtő telepekre, így a hónap elején már működőképes lesz a program.
Igen fontos területe a minisztériumnak a vízgazdálkodás. Az unió támogatásával e téren is számos árvízvédelmi, illetve integrált vízgazdálkodási program indult be, amelyeknek a gyakorlatba ültetését fel kellene gyorsítani.

A prioritások felsorolása mellett a miniszter marosvásárhelyiként kitért a vegyi kombinát ügyére is. Elmondta, jelentést kért és kapott a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől azokról a környezetvédelmi beruházásokról, amelyeket a programban felvállalt a gyár vezetősége. Ugyanakkor arra utasította az Országos Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy precízebb mérőműszert szereljenek fel az ipari egység közelébe, amely vitathatatlan adatokkal szolgáljon a légszennyezésről.

– Megengedhetetlen, hogy 160.000 ember szenvedjen a kombinát miatt, hiszen nem szükséges, hogy szakemberek nyilatkozzanak arról, hogy ez mennyire szennyező, hiszen magunk is érezzük. Miniszterként, marosvásárhelyi polgárként, a törvényes keretek között megteszek majd mindent annak érdekében, hogy a kombinát ne szennyezze a levegőt. Ha nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, akkor drasztikus intézkedéseket is foganatosíthatunk – mondta a Népújságnak Borbély László.

A miniszter ezzel kapcsolatosan határozottan kijelentette, az ammóniaszennyezés határértékét nem az unió szabta meg, ez Románia belügye, ezzel többet nem lehet takarózni. A szaktárca fogja majd meghatározni, hogy mikor milyen intézkedéseket hozzanak, milyen normákat vezessenek be e téren.

Tegnap Borbély László találkozott a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Igazgatóság vezetőivel, akiknek megígérte, hogy minden kezdeményezést támogat, amely a környezetvédelmet szolgálja, és itt elsősorban az erdősítési programokra utalt. Elmondta, az erdészeti vétségeket megszigorító kormányhatározatot fél évvel ezelőtt dolgozta ki a szaktárca, és azóta sincs elfogadva. Ezt még egyszer átfésülik és előterjesztik a jövő heti kormányülésen. A továbbiakban a miniszter felkérte a Romsilva vezetőit, hogy készítsenek kimutatást a közbirtokossági erdők visszaszolgáltatásáról, és kijelentette, hogy minél előbb vissza kell adni az erdőket a jogos tulajdonosoknak. Előfordult, hogy a megyei restitúciós bizottságok elutasították a kérvényeket, de tudomása van olyan helyzetről is, hogy erdőgazdálkodási igazgatóságok nem akarják gyakorlatilag kimérni az erdőt jogos tulajdonosaiknak. Ezeket az ügyeket esetenként kell tisztázni és a törvénynek megfelelően kell eljárni. Persze vannak olyan esetek, amikor a bizottságok utasították vissza, de arról is tudunk, hogy a Romsilva nem szolgáltatta vissza az erdőket, mindezek az ügyek tisztázásra szorulnak – mondta Borbély László.

2010. január 07.
http://erdely.ma

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.