A világ első ozmotikus erőművét adják át Norvégiában

A világ első ozmóziserőművét adják át kedden Norvégiában, az édes és sós víz keveredéséből energiát nyerő erőművet - amely egyelőre csak tesztelésre alkalmas - a trónörökös felesége, Mette-Marit hercegnő avatja fel.

Az erőmű beindításával a Statkraft norvég állami energiakonszern azt akarja nagy léptékben tesztelni, hogy milyen mennyiségben állítható elő energia az édes és sós víz találkozásánál kialakuló nyomásból. "Büszkék vagyunk arra, hogy olyan időkben, amikor az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent, és nő az igény a tisztább energia iránt, olyan megújuló energiaforrással tudunk előállni, amelyet még soha nem használtak" - mondta Bard Mikkelsen, a villamosipari vállalat vezetője.

Az egyelőre csak kísérleti erőmű Oslótól nem messze létesült, ahol az édes és a sós víz találkozik. A két különböző víz találkozásában rejlő hatások energiává alakításának ötlete már régen megfogalmazódott, a megvalósítás azonban csak most vált lehetővé. Az erőműben egy különleges, extrém finom membrán segítségével használják ki a nyomáskülönbséget, a turbinák ezt alakítják energiává.

A Statkraft reményei szerint 2015-től már kereskedelmi célú használatra is alkalmas lehet az erőmű. Egy nagyobb erőmű akár 10 ezer háztartást is elláthatna energiával - vélik norvég mérnökök. "Az ozmózissal nyert energia megújuló és tiszta forrás, ami globális léptékben akár 1600-1700 terawatt energiát képes termelni. Ez Kína 2002-es energiafelhasználásának felel meg" - magyarázta a Statkraft szóvivője.

http://tech.transindex.ro
2009. november 24.

Marosvásárhelyen megbüntették a Zöld Székelyföld önkénteseit

A Zöld Székelyföld Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától használtolaj-gyűjtés zajlott Marosvásárhelyen.

Nincs más út, csak a bánya?

A verespataki műemlék épületeket nem lehet megmenteni másképp csak ha elindul a verespataki bányában a kitermelés – nyilatkozta a Paprika Rádiónak Moscu Katalin építész, a tegnap átadott verespataki épület restaurátora.

Élre állnak a magyarok

Február 19-én rendezi meg a II. Magyarországi Klímacsúcsot a Klíma Klub. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen a tavalyihoz hasonlóan idén is a politikai, gazdasági és tudományos szféra legjelentősebb képviselői alkotnak véleményt az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről.

Energiát spórolni tanítják az alacsony jövedelműeket Hargita megyében

Mentalitásváltást kívánt elérni a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata, ezért olyan kampányba kezdenek, amely a megyében működő szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával hasznos energiahasználati tanácsokat kíván adni az alacsony jövedelmű lakosságnak.

Olajgyűjtés Csíkszeredában

Szombaton, február 20-án immár ötödik alkalommal fognak olajgyűjtést tartani Csíkszeredában.

Törpe-vízerőművek épülnek Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni fontosságát egyre jobban és hatékonyabban szeretné kihasználni a megye sokrétű – biomasszából, vízi energiából, nap-, szél- és geotermális energiából álló – energiavagyonát, amiben a fogyasztók folyamatos és biztonságos energiaellátása mellett fokozott figyelmet fordít a környezetbarát energiatermelés népszerűsítésének is.

Kovászna megye – 305 ezer euróval több pénz a látogatási központra

Már három héten belül eldőlhet a Rétyi Nyír és az Uzon – Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ létesítéséről szóló pályázat sorsa – jelentette be Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Összezárnak Verespatakért a zöld civilszervezetek

Elfogadhatatlannak tartják a természet- védő civilszervezetek, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a hivatalos kormányprogramban. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta: szerdán hetven zöld civilszervezet közös nyilatkozatban foglalt hivatalosan állást, a nemrég megjelent politikusi nyilatkozatokkal szemben.

Napenergiás közvilágítás Algyógyon

500 napelemmel készül megoldani a városi közvilágítást Algyógy önkormányzata. Erre vonatkozó projektjét e hónap végén nyújtja be a Nyugati Régió fejlesztési ügynökségéhez (ADRV), egy 2,7 millió eurós támogatás elnyerése végett.

Zöldülnek a postaládák Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület több mint egy éve indította a Környezetbarát posta- láda programját, melynek célja az egyre gyarapodó szórólap, reklámújság áradat megfékezése, legalábbis azon postaládák- ban, melyek tulajdonosai nem igénylik a színes papírlapocskákat.